Οι Μικροί Κινηματογραφιστές Γνωρίζουν τον Κόσμο του Κινηματογράφου

17/11/2023


Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest καλλιεργεί το μέλλον του ντοκιμαντέρ! Για ακόμα μια χρονιά, το Φεστιβάλ διοργανώνει κινηματογραφικά εργαστήρια για τους μαθητές. Τόσο το Doc in Motion όσο και το DocRocks!, έχουν γίνει πιαθεσμοί που διδάσκουν στα παιδιά διαφορετικές πτυχές του κινηματογράφου και της παραγωγής ντοκιμαντέρ.


Doc in Motion – εργαστήριο animation

Το Doc In Motion είναι ένα κινηματογραφικό εργαστήρι animation, το οποίο δείχνει στα παιδιά τη μαγεία των κινούμενων εικόνων. Μέσα στο εργαστήριο, οι μαθητές θα μάθουν τις βασικές τεχνικές animation που θα τους βοηθήσουν να δουν τη φαντασία τους να ζωντανεύει.

Υπό την καθοδήγηση του animator Ιορδάνη Ανανιάδη, τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη γνωριμία τους με το animation κάνοντας μερικά απλά σχέδια. Στη συνέχεια, θα μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου κι ανταλλαγήςαπόψεων ώστε να δημιουργήσουν ένα σενάριο. Μόλις είναι έτοιμοι, θα χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες τεχνικές για να δώσουν κίνηση στα σχέδιά τους σύμφωνα με την ιστορία που έχουν σκεφτεί. 


DocRocks! – εργαστήριο σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ

To DocRocks! είναι το καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήριο του φεστιβάλ. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου, τα παιδιά θα μάθουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ.

Κατά τη διάρκεια του DockRocks!, οι μαθητές θα μάθουν τις διάφορες τεχνικές προσέγγισης ενός θέματος, αλλά και το πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως μέσο προσωπικής τους έκφρασης. Έπειτα, θα χωριστούν σε ομάδες, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα μοιραστούν τους ρόλους που πρέπει να καλυφθούν για την παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα φέρουν σε πέρας όλα τα στάδια, με τελικό αποτέλεσμα το δικό τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Έτσι, μέσα από το εργαστήριο, οι μαθητές θα δουν τη διαδικασία έμπνευσης και δημιουργίας από το μηδέν μέχρι και την προβολή της ταινίας. 

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια Doc in Motion και DocRocks! θα πραγματοποιηθούν 22-24 Νοεμβρίου.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter